Την Κυριακή 23 Ιανουαρίου διεξήχθησαν στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου παράνομες εκλογές για την ανάδειξη των μελών της ψευδοβουλής. Αν και ουδεμία χώρα του κόσμου- πλην Τουρκίας – δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και τους θεσμούς του, τα μηνύματα της κάλπης αξίζει να μελετηθούν ως μία ένδειξη του κλίματος που επικρατεί στα Κατεχόμενα. Για να ξέρουμε πλέον ξεκάθαρα ότι ο Νίκος Αναστασιάδης δεν έχει απέναντί του εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων, αλλά εκπροσώπους της Άγκυρας και των εποίκων που η Τουρκία μετέφερε στο νησί.
Στις «εκλογές» αναδείχθηκε πρώτο κόμμα το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικής Ενότητας του υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Σουτσούογλου. Θα συγκυβερνήσει μαζί με άλλο ένα δεξιό κόμμα. Τα κόμματα που ευνοούν τη λύση των δύο κρατών αύξησαν τις ψήφους τους. Αντιθέτως τα κόμματα που ευνοούν μία ομοσπονδιακή λύση είδαν μείωση των ποσοστών τους και το ένα από τα δύο έμεινε εκτός της ψευδοβουλής.
Το ότι ο Ερντογάν ελέγχει την πολιτική ζωή στα Κατεχόμενα έγινε εμφανές προ δύο ετών, όταν εξελέγη ψευδοπρόεδρος ο Ερσίν Τατάρ. Καλώς ή κακώς θεωρείται ως ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων στους διαλόγους που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Όμως είναι καιρός να αναρωτηθούμε: Εκπροσωπεί πράγματι τους Τουρκοκυπρίους που ξέραμε μέχρι την εισβολή του Αττίλα ή εκπροσωπεί κάποια νέα τεχνητή σύνθεση του πληθυσμού των κατεχομένων;
Ας μην ζούμε με ψέμματα. Οι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι έφυγαν για την Αγγλία ή για τη Τουρκία ή για κάπου αλλού. Στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου κατοικούν οι λεγόμενοι «κουβαλητοί», δηλαδή έποικοι που μεταφέρθηκαν από διάφορες περιοχές της τουρκικής ενδοχώρας. Η πολιτική εκπροσώπησή τους εκφράζει πλήρως τη γραμμή του Ερντογάν, ο οποίος και τους ελέγχει. Και η γραμμή αυτή είναι η «λύση» των δύο κρατών.
Πιστεύει ο Ερντογάν στη βιωσιμότητα δύο κρατών σε ένα περιορισμένο χώρο όπως είναι η Κύπρος; Μάλλον όχι. Αλλά ρίχνει αυτό το σύνθημα για να κάνει μετά ένα βήμα δήθεν διαλλακτικότητος και να φτάσει τον στόχο του: Στη Συνομοσπονδία με χαλαρή κεντρική κυβέρνηση. Έτσι πιστεύει ότι θα ελέγχει πλήρως τον Βορρά και εν μέρει τον Νότο. Με άλλα λόγια θέλουν, ο Ερντογάν και οι εκπρόσωποί του στα κατεχόμενα, να καταργήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία και να προωθήσουν μία λύση- παγίδα για να ελέγχουν όλη τη Μεγαλόνησο. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.
Πρέπει να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως κόρη οφθαλμού! Έχει επιτύχει να είναι μέλος του ΟΗΕ και της Ευρ. Ένωσης και να συνεργάζεται με γειτονικές χώρες και κυρίως με την Ελλάδα σε τριγωνικές συμμαχίες πχ. με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι ένα πανάρχαιο και συνεχώς αγωνιζόμενο τμήμα του Έθνους μας. Η συνεργασία Ελλάδος και Κύπρου πρέπει να είναι ισχυρή σε όλους τους τομείς: Αμυντικό, διπλωματικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό κ.α. Να αντιταχθούμε σε λύσεις Συνομοσπονδίας ή στην προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου Ανάν.
Ας διακηρύξουμε παντού: Το Κυπριακό είναι και παραμένει πρόβλημα εισβολής- κατοχής. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος όσο παραμένει στο νησί ο τουρκικός στρατός κατοχής. Ας αξιοποιήσουμε την ευρωπαϊκή παρουσία μας και την Ομογένειά μας για να καταγγείλουμε την τουρκική αδιαλλαξία.
Τυχόν υποχώρηση θα αποθρασύνει την Άγκυρα!
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 29.1.2022