Τί θα κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα με τα εθνικά θέματα; Μία πρώτη απάντηση πήραμε κατά την επίσκεψη του νέου Πρωθυπουργού στην Κύπρο. Ορθώς οι κ.κ. Τσίπρας και Αναστασιάδης δήλωσαν ότι ο διάλογος με τους Τουρκοκυπρίους δεν πρόκειται να ξαναρχίσει αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις της Άγκυρας μέσω του πλοίου Μπαρμπαρός. Κακώς όμως ο Έλληνας Πρωθυπουργός περιέγραψε στην Κυπριακή Βουλή μία λύση του Κυπριακού μέσα σε ένα πλαίσιο που θυμίζει το διχοτομικό σχέδιο Ανάν. Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε υπέρ μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δύο ισοτίμων κρατιδίων, εξισώνοντας τη μειοψηφία (Τουρκοκυπρίους) με την πλειοψηφία (Ελληνοκυπρίους). Ακολούθησε τη λογική των δύο συνιστωσών πολιτειών (component states), η οποία για πρώτη φορά αναφέρεται σε συμφωνίες του αριστερού πρώην Προέδρου Δ. Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή του.
Λανθασμένη υπήρξε και η αναφορά Τσίπρα στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Με αρκετή δόση ασάφειας είπε ότι δεν θα κάνει βιαστικές ενέργειες χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες. Ουσιαστικά έδωσε το μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν θα προβεί στη διαδικασία οριοθέτησης, η οποία μαθηματικά θα μάς οδηγήσει σε διαφωνία λόγω αμφισβητήσεως του Καστελλορίζου. Το λάθος του Τσίπρα είναι διπλό. Πρώτον εμφανίζει την Ελλάδα φοβισμένη, τη στιγμή που η μικρή Κύπρος με ολιγάριθμες ένοπλες δυνάμεις τόλμησε να ανακηρύξει και να οριοθετήσει την ΑΟΖ επί κυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου. Και δεύτερον ανατρέπει τη θετική προεργασία, η οποία είχε γίνει από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά.
Υπενθυμίζω ότι ο Σαμαράς είχε ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι προτιθέμεθα να ανακηρύξουμε ΑΟΖ και στη συνέχεια προχώρησε στην τριμερή συμφωνία με Κύπρο και Αίγυπτο για την έναρξη της οριοθετήσεως. Η συνάντηση Σαμαρά και Αναστασιάδη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι, σταθερό αντίπαλο της τουρκικής επιρροής στην περιοχή, θεμελίωσε μία πολύ καλή εξέλιξη για την ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου. Θα γκρεμίσει ο κ. Τσίπρας όσα οικοδόμησε η προηγούμενη κυβέρνηση στον τομέα των ενεργειακών πόρων;
Στη Θράκη είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι το κόμμα DEB, το οποίο εξέφραζε τους φανατικούς της μουσουλμανικής μειονότητας, μετά τη δυναμική εμφάνισή του στις Ευρωεκλογές του 2014, απεσύρθη και έδωσε τις ψήφους του στον ΣΥΡΙΖΑ. Δύο από τους εκλεγέντες βουλευτές του κ. Τσίπρα, ένας στην Ξάνθη και ένας στη Ροδόπη, έχουν απόψεις αποσταθεροποιητικές των εθνικών μας συμφερόντων και βλαπτικές για την ειρηνική συμβίωση στην περιοχή. Θα τους μαζέψει ο νέος Πρωθυπουργός ή θα ανέχεται δηλώσεις σαν αυτές του βουλευτή του κ. Ζειμπέκ, ο οποίος ζητά την εκλογή των μουφτήδων από τον λαό;
Στη Θράκη μας όλοι οι Έλληνες, ασχέτως κομματικής τοποθετήσεως, οφείλουμε να σταθούμε αντιμέτωποι στις δόλιες επιδιώξεις του τουρκικού προξενείου και της Άγκυρας!
Άρθρο μου στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 8 Φεβρουαρίου 2015