Ήταν Απρίλιος του 1826, ξημερώνοντας των Βαίων. Πριν από 190 χρόνια. Η φρουρά των Ελευθέρων Πολιορκημένων του Μεσολογγίου πραγματοποίησε την ηρωική Έξοδό της. Πολλοί έπεσαν, λίγοι σώθηκαν. Η πείνα και οι στερήσεις εξάντλησαν τους Μεσολογγίτες, τους Σουλιώτες, τους Φιλέλληνες και τους αγωνιστές από όλη την Ελλάδα. Εμάχοντο χωρίς έξωθεν βοήθεια κατά των πολυαρίθμων Αιγυπτίων του Ιμπραήμ και των Τούρκων του Κιουταχή.
Οι Εξοδίτες πραγματοποίησαν το μεγάλο άλμα προς την Ελευθερία, την Ελπίδα, την Αιωνιότητα. Δεν πρόδωσαν, δεν δείλιασαν, δεν παραδόθηκαν. Η επιταγή του διαχρονικού Ελληνισμού είναι επί αιώνες η ίδια: Η φρουρά πεθαίνει αλλά δεν παραδίδεται. Οι λίγοι δεν φοβούνται τους πολλούς. Κι αν ηττηθούν φαινομενικά, τελικά θα είναι αυτοί οι νικητές. Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι διδάσκουν ήθος και αξιοπρέπεια σε Έλληνες και ξένους, στο παρόν και στο μέλλον.
Ελληνορθόδοξα ήσαν τα ιδανικά τους. Για την Πίστη του Χριστού, για τη διαχρονική Ελληνική Δόξα. Διαβάζουμε την απόφαση της Εξόδου που υπαγόρευσε στον Κοζανίτη Νικόλαο Κασομούλη ο Εθνομάρτυς Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ: «Εν ονόματι της Αγίας Τριάδος…. Θεωρούντες ότι μάς εξέλιπεν κάθε ελπίς βοηθείας και προμηθείας… αποφασίσαμεν ομοφώνως. Η έξοδός μας να γίνη βράδυ εις τας δύο ώρας της νυκτός 10 Απριλίου ημέρα Σάββατον και ξημερώνοντας των Βαΐων, κατά το εξής σχέδιον, ή έλθη ή δεν έλθη βοήθεια…».
Ας δούμε το ιδεολογικό περιεχόμενο της Εξόδου, όπως το υπογραμμίζει ο Διονύσιος Σολωμός στους στοχασμούς για το αριστούργημά του «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»: «Σκέψου βαθιά και σταθερά (μια φορά για πάντα) τη φύση της Ιδέας πριν πραγματοποιήσεις το ποίημα. Εις αυτό θα ενσαρκωθεί το ουσιαστικότερο και υψηλότερο περιεχόμενο της αληθινής ανθρώπινης φύσης, η Πατρίδα και η Πίστις»!
Και ο σπουδαίος ποιητής μας Νικηφόρος Βρεττάκος τόνισε μιλώντας στο Μεσολόγγι, στις εορτές της Εξόδου του 1989: «Έχουμε κι εμείς σήμερα ανάγκη από μία Έξοδο. Μία Έξοδο από τον ασφυκτικό κλοιό της ίδιας της ολιγωρίας μας, του ίδιου του ψεύδους μας, του ίδιου του εαυτού μας. Οφείλουμε να αντιτάξουμε άμυνα στην εθνική μας φθορά. Έχουμε ανάγκη σαν Έθνος από ένα άλλο τείχος, μίαν άλλη τάφρο. Οι ψυχές των παιδιών μας μέσα στη γενική κρίση που τα περιβάλλει έχουν μείνει ανοχύρωτες….. Θα έπρεπε οι πολιτικοί μας αρχηγοί σε κάθε επέτειο του Μεσολογγίου να έρχονται εδώ…. Να απλώνουν το χέρι τους και να ορκίζονται πάνω από αυτό το χώμα, ενθυμούμενοι τους πολιορκημένους, που νεκροί σχεδόν από την πείνα, εβάδιζαν προς την Έξοδο, ως να είχαν αγγελοποιηθεί και να μην πατούσαν στο χώμα».
Ας δώσουμε σήμερα στα παιδιά μας περισσότερο Μεσολόγγι και περισσότερο Διονύσιο Σολωμό. Ας τους δώσουμε Ελληνορθόδοξη Παιδεία. Καλή Ανάσταση!
Άρθρο μου στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Κυριακή των Βαΐων 24/4/2016