Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΡΑΜΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ 480 287 Kωνσταντίνος Χολέβας

Οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία ανέδειξαν νικητη τον ήδη Πρωθυπουργό Έντι Ράμα, ο οποίος ηγείται του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Το Δημοκρατικό Κόμμα του Λουζλίμ Μπάσα διαμαρτύρεται για νοθεία και παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα επλήγη από την απόφαση του Ράμα να τίθενται σε δεπαενθήμερη καραντίνα όσοι ψηφοφόροι θα έλθουν από το εξωτερικό. Έτσι αποθαρρύνθηκαν οι Βορειοηπειρώτες, που είναι πολυάριθμοι στην Ελλάδα, και δεν πήγαν να ψηφίσουν στον τόπο καταγωγής τους.

Ας καταγράψουμε τα κυριώτερα συμπεράσματα.

  1. Η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Ιλίρ Μέτα, κατέβηκε στις εκλογές ως αρχηγός Κόμματος. Η Μόνικα Κριεμάδι ανέλαβε την ηγεσία του «Σοσιαλιστικού Κινήματος για την Ένταξη», το οποίο ίδρυσε ο Μέτα. Η αντιπαλότητά της με τον Ράμα οδήγησε σε πολιτική κρίση. Ο επανεκλεγείς Πρωθυπουργός κατηγορεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για παρέμβαση στις εκλογές και κινεί διαδικασία αποπομπής του. Μία χώρα, στην οποία η αντιπολίτευση φωνάζει για πολλές εκλογικές παρατυπίες, και στην οποία ο Πρωθυπουργός θέλει να καθαιρέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πιστεύω ότι δεν κάνει βήματα προσέγγισης προς τον ευρωπαϊκό πολιτικό και θεσμικό πολιτισμό. Με απλά λόγια η Αλβανία, αυτή τουλάχιστον τη στιγμή, είναι ανέτοιμη για την προενταξιακή διαδικασία.
  2. Οι ΗΠΑ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις αλβανικές εκλογές. Η Πρεσβεία τους στα Τίρανα κατήγγειλε επωνύμως υποψηφίους διαφόρων κομμάτων ως εμπλεκομένους σε ποινικές υποθέσεις. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλβανία και τον αλβανικό παράγοντα στα Βαλκάνια θα συνεχισθεί. Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ανεξαρτησία του Κοσσόβου, ως δευτέρου αλβανικού κράτους στα Βαλκάνια. Είναι προφανές ότι ποντάρουν στο δημογραφικό σφρίγος των Αλβανών και τους χρησιμοποιούν ως αντίβαρο στην παρέμβαση άλλων ισχυρών χωρών στη Βαλκανική. Το ερώτημα είναι αν οι ΗΠΑ θα στηρίξουν και μελλοντικά βήματα που οδηγούν στη Μεγάλη Αλβανία.
  3. Η Ελληνική Εθνική Μειονότητα εξέλεξε δύο βουλευτές. Α) Τον Ευάγγελο Ντούλε, Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, ο οποίος μετείχε στη λίστα του Δημοκρατικού Κόμματος. Το Κόμμα για την Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εκφράζει τους ομοεθνείς μας, δεν εμφανίσθηκε στις εκλογές. Β) Με τον συνασπισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος εξελέγη ο ιατρός Νίκος Κούρης. Ας σημειωθεί ότι το εκλογικό σύστημα ήταν περίπλοκο. Άλλοι εξελέγησαν βουλευτές λόγω της καλής θεσης τους στη λίστα και άλλοι με τις ψήφους που έλαβαν. Το δυσάρεστο είναι ότι ο Ελληνισμός της Αλβανίας έπαυσε να κατέρχεται στις εκλογές με αυτόνομη πολιτική παρουσία (ΚΕΑΔ), ενώ κατά τα πρώτα χρόνια μετά την πτώση του Κομμουνιστικού καθεστώτος η ΟΜΟΝΟΙΑ ως κόμμα εξέλεξε 5 βουλευτές και δεκάδες Επάρχους και Δημάρχους.
  4. Θα πρέπει, λοιπόν, να επανεκτιμηθεί η μορφή της εκπροσώπησης των Ελλήνων. Αν είχαν ένα ισχυρό δικό τους κόμμα θα μπορούσαν να καταστούν ρυθμιστές της πολιτικής ζωής στην Αλβανία, όπως κάνει το κόμμα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Βουλγαρία. Η πορεία που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, δηλαδή η εκλογή βουλευτών μέσω των μεγάλων αλβανικών κομμάτων, πρέπει να αναθεωρηθεί. Ας μην ξεχνούμε ότι τα αλβανικά κόμματα στις ίδιες λίστες με τους Έλληνες βάζουν και τους ανθέλληνες Τσάμηδες!
  5. Είναι ευθύνη όλων μας η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Αλβανίας.

Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 8.5.2021

Κωνσταντίνος Χολέβας