Χαίρομαι όταν βλέπω Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση να ανησυχούν για τη δημογραφική παρακμή της Ελλάδος. Βεβαίως είναι χρήσιμα τα επιδόματα και οι άλλες οικονομικές και διοικητικές διευκολύνσεις που ανακοινώθηκαν. Όμως το δημογραφικό πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται μόνο με υλικές παροχές. Απαιτούνται πρότυπα και αξίες. Πρέπει να έχει η κοινωνία μας ιδεολογική και αξιακή υποδομή ώστε να σέβεται την οικογένεια.
Οι περισσότεροι πολύτεκνοι που γνωρίζω δεν είναι πλούσιοι. Είναι άνθρωποι χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων. Αλλά έχουν πίστη στον Θεό. Η πολυτεκνία στην Ελλάδα στηρίζεται από την Ορθόδοξη Χριστιανική παράδοση και τον υγιή πατριωτισμό. Προσωπικά γνωρίζω κληρικούς και λαϊκούς πολύτεκνους (π.χ. με οκτώ παιδιά), οι οποίοι δεν ανήκουν στις ευημερούσες τάξεις. Κάνουν απλώς αυτό που πιστεύουν.
Προτείνω, λοιπόν:
- Να αναγνωρίσουν οι κυβερνώντες ότι πρέπει να παύσουν να νομοθετούν υπό την επίδραση κακών συμβούλων και υπό το άγχος ενός δήθεν προοδευτισμού. Η ψήφιση του νόμου για την «ισότητα στον γάμο» δεν απαντούσε σε καμία πραγματική ανάγκη της κοινωνίας, ενώ έρχεται σε αντίθεση με την προσπάθεια δημογραφικής ανάκαμψης των Ελλήνων.
- Η δημόσια τηλεόραση και το σχολείο να συντελέσουν στην προβολή της ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας και μάλιστα της πολύτεκνης. Τα ελληνόπουλα υφίστανται την προπαγάνδα διαφορετικών ηθών και εθίμων από τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης. Η Πολιτεία και η Παιδεία οφείλουν να δώσουν τα πρότυπα που θα συμβάλουν στη δημογραφική αναδημιουργία.
- Στην εποχή μας επικρατεί ένα πνεύμα ατομικισμού και ωφελιμισμού. Για να λύσουμε το δημογραφικό είναι απαραίτητη η καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης. Να μην θεωρούν τα νέα αγόρια και κορίτσια βαρίδι ή άχρηστη υποχρέωση τη γέννηση τέκνων. Ο Έλληνας επί αιώνες αποκτά σεβασμό στο κοινό καλό και στον θεσμό της οικογένειας μέσω της Ορθοδοξίας. Να σταματήσει, λοιπόν, η υποβάθμιση των Χριστιανικών αξιών και να ενισχυθεί η διδασκαλία του Ορθοδόξου θρησκευτικού μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ορθώς διαμαρτύρεται η Εκκλησία της Ελλάδος για την έμμεση κατάργηση των Θρησκευτικών στα σχολεία, στα οποία θα εφαρμοσθεί το Διεθνές Απολυτήριο ΙΒ.
- Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι το δημογραφικό θα το λύσει η εισαγωγή μεταναστών. Είναι προφανές ότι ορισμένοι από αυτούς, πχ Ινδοί, Αιγύπτιοι, Χριστιανοί από τη Μέση Ανατολή κ.α., είναι χρήσιμοι για την κάλυψη θέσεων εργασίας, αν έλθουν νομίμως. Πάντως σε όλη την Ευρώπη έχει αναγνωρισθεί ως κύριο πρόβλημα η αδυναμία ενσωματώσεως των ακραίων ισλαμιστών. Στη Σουηδία η κυβέρνηση καθημερινά αντιμετωπίζει τις εγκληματικές συμμορίες που δημιούργησαν ομάδες μεταναστών (βλέπε σχετική ανάλυση της γαλλικής εφημερίδας LE FIGARO με τίτλο: Σουηδία, από πολυπολιτισμικός παράδεισος μία κόλαση συμμοριών, στον ιστότοπο ardin-rixi.gr). Στη Δανία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα περιορισμού της μετανάστευσης. Ας μην επαναλάβουμε τα λάθη άλλων χωρών.
- Τα οποιαδήποτε μέτρα δημογραφικής ανάκαμψης χρειάζονται χρόνο για να αποδώσουν. Η Εθνική Άμυνα ήδη πλήττεται από τη μείωση των στρατευσίμων ανδρών. Οι αμυντικές ανάγκες της Ελλάδος είναι άμεσες και αυξανόμενες λόγω του ρευστού διεθνούς περιβάλλοντος. Γι΄ αυτό επιβάλλεται η αύξηση της θητείας σε 15 μήνες για όλους τους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Για να έχει κίνητρο η νεολαία μας ώστε να μείνει εδώ και να δημιουργήσει οικογένεια απαιτείται ένα όραμα που να εμπνέει. Ποιος άραγε μπορεί να το εκφράσει;
Άρθρο στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, 13.9.2025