Οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας βρίσκονται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων ετών. Αφορμή για την επιδείνωση υπήρξαν οι αρνητικές δηλώσεις του προέδρου Γκάουκ και επιφανών Γερμανών πολιτικών για το αυταρχικό καθεστώς που εγκαθιδρύει ο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός αντέδρασε με προσβλητικές εκφράσεις και επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης γενικότερα. Είναι προφανές ότι το ισλαμοδημοκρατικό πείραμα, το οποίο προσπάθησε να παρουσιάσει ως πρότυπο στα μάτια της Δύσης η ομάδα Ερντογάν – Νταβούτογλου, δεν πείθει τους Ευρωπαίους.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αισθάνεται ενισχυμένος από την πρόσφατη εκλογική νίκη του. Προφανώς το μείγμα Ισλάμ, αυταρχισμού, επιφανειακής δημοκρατίας και κοινωνικής μέριμνας για τα κατώτερα λαϊκά στρώματα πείθει μεγάλη μερίδα Τούρκων πολιτών, οι οποίοι δεν ακούν κάτι ελκυστικό από την κεμαλική αντιπολίτευση. Ομως άλλο πράγμα είναι να πείθεις τον μέσο Τούρκο και άλλο, πολύ πιο δύσκολο, να πείθεις τους πολίτες και τους πολιτικούς της Ευρώπης ότι είσαι χώρα δημοκρατική και έτοιμη για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ας μη ζούμε με ψέματα. Κατά καιρούς ακούστηκε το σύνθημα ότι πρέπει να βοηθήσει η Ελλάς την προσέγγιση Τουρκίας και Ε.Ε. για να εδραιωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί στη γειτονική χώρα και για να μειωθούν -με ποιον τρόπο δεν μας εξήγησαν- οι εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών. Είναι καιρός πλέον να ακολουθήσουμε το εθνικό μας συμφέρον, το οποίο κατά ευτυχή συγκυρία συμπίπτει με τα σχέδια των δύο μεγάλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γαλλίας και Γερμανίας. Πρέπει και η Ελλάς να συνταχθεί με τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητα των κυβερνήσεων και των πολιτών της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Να δηλώσουμε σαφώς και με κάθε τρόπο ότι θα δεχθούμε μία ειδική σχέση, όπως προτείνουν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, αλλά όχι την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Υπάρχουν λόγοι πληθυσμιακοί, πολιτισμικοί, σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα που καθιστούν βλαπτική για την Ευρώπη -και την Ελλάδα ειδικότερα- την πλήρη ένταξη των Τούρκων.
Ως Ελληνες η εθνική μας αξιοπρέπεια επιβάλλει να μη δεχθούμε στην Ε.Ε. μία χώρα η οποία κατέχει το 40% της Κύπρου, μας απειλεί με casus belli για τα χωρικά ύδατα και αρνείται το Καστελόριζο ως σημείο υπολογισμού της ελληνικής ΑΟΖ!
Άρθρο μου στην εφημερίδα Δημοκρατία, Κυριακή 4 Μαΐου 2014