Η συγκινητική κοσμοσυρροή για την προσκύνηση του ιερού σκηνώματος της Αγίας Βαρβάρας και η επίσης σημαντική προσέλευση για την προσκύνηση της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου είναι γεγονότα, τα οποία πρέπει να εκτιμηθούν και να αξιολογηθούν σωστά. Αυτός ο λαός, παρά την οικονομική και κοινωνική κρίση δεν χάνει την Πίστη του, την ελπίδα του, τον προσανατολισμό του. Ακουμπά στην Ορθοδοξία, στην Παράδοση, στην Ιστορία, στην κληρονομιά των προγόνων, παλαιοτέρων και νεωτέρων.
Είναι χρήσιμο να καταλάβουν όλοι οι κρατούντες και οι νομοθετούντες ότι ο λαός μας δεν έχει μόνον υλικές ανάγκες. Έχει και πνευματικές ανάγκες. Χρειάζεται σταθερά στηρίγματα, υπήνεμα αραξοβόλια, διψά για λόγο παρηγορίας και αισιοδοξίας. Σε πολύ δυσκολότερες καταστάσεις η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση και διδασκαλία, η εργατικότητα, η φιλομάθεια, ο άδολος πατριωτισμός και η συνείδηση της δοξασμένης καταγωγής μας έδωσαν όραμα και οδήγησαν σε αγώνες νικηφόρους.
Η σκοτεινή και καταπιεστική Τουρκοκρατία δεν μπόρεσε να αλλοιώσει το φρόνημα των Ελλήνων παρά τους εξισλαμισμούς, τα βασανιστήρια, τις ταπεινώσεις, τις αδικίες. Η Μεγάλη Ιδέα για την απελευθέρωση της Κωνσταντινουπόλεως και όλων των ελληνικών πληθυσμών αποτέλεσε διαρκές κήρυγμα ελευθερίας και βασίσθηκε στην Ορθοδοξία και στην Ιστορία μας. Η Ελληνορθόδοξη Μεγάλη Ιδέα εκφράσθηκε ποιητικά με την υπόσχεση προς την Παναγία ότι «πάλι δικά της θά’ναι». Ήταν μία Ιδέα με εδαφική έκφραση, αλλά κατά βάθος ήταν μία Ιδέα με πνευματικό, ηθικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Οι υπόδουλοι ποτέ δεν αποκόπηκαν από τις ελληνορθόδοξες ρίζες τους.
Όταν εισέβαλαν οι Ναζί ο Γιώργος Σεφέρης διηγείται ότι αυθόρμητα ο λαός της Αθήνας έκανε διαδήλωση στην οδό Σταδίου ψάλλοντας το κοντάκιο «Τη Υπερμάχω». Ενώ ο άλλος μεγάλος Νομπελίστας της ποιήσεώς μας, ο Οδυσσέας Ελύτης, διδάσκει: «Όταν σάς βρίσκουν αδελφοί τα δύσκολα, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη». Δηλαδή να αγαπάτε το Έθνος, την Ελευθερία και την Ελληνορθόδοξη κληρονομιά μας.
Σήμερα αυτός ο λαός έχει ανάγκη από μηνύματα αισιοδοξίας, αναζητεί εναγωνίως μία νέα μεγάλη Ιδέα. Όχι με περιεχόμενο εδαφικό, αυτή τη φορά, αλλά πολιτιστικό, εκπαιδευτικό. Σε μία περίοδο κατά την οποία βλέπουμε τους τζιχαντιστές να γυρίζουν την ανθρωπότητα πολλούς αιώνες πίσω και την Γαλλία να εισάγει στα σχολεία της το Ισλάμ εις βάρος των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών, πιστεύω ότι είναι ανάγκη να γίνει η πατρίδα μας Διεθνές Κέντρο μελέτης, προβολής και διαδόσεως των Αρχαίων Ελληνικών και των Ορθοδόξων Πατερικών κειμένων και αξιών. Δηλαδή να συγκεντρώνει επιστήμονες από όλον τον κόσμο για αυτόν τον ευγενή σκοπό.
Αυτή θα μπορούσε να είναι η νέα Μεγάλη Ιδέα. Αρκεί να απαλλαγούμε από την ξενομανία και να πιστέψουμε στην Οικουμενικότητα της Ελληνορθόδοξης Παιδείας.
Άρθρο μου στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 7 Ιουνίου 2015