Κάθε σώφρων και καλοπροαίρετος Έλληνας αποδέχεται το δικαίωμα των Ελλήνων υπηκόων μουσουλμανικού θρησκεύματος που ζουν στη Θράκη να απολαμβάνουν δικαιωμάτων και ελευθεριών σε πλαίσιο ισονομίας. Προέκυψε, λοιπόν, προσφάτως το ερώτημα πως θα εκπαιδεύονται σε επίπεδο Πανεπιστημιακό οι θρησκευτικοί λειτουργοί της μειονότητας. Η απλούστερη λύση θα ήταν η επανασύσταση της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, η οποία επί 40 χρόνια εκπαίδευε δασκάλους για τους μουσουλμανόπαιδες. Με τη μετατροπή της από τριετούς σε τετραετούς φοιτήσεως και την προσθήκη μουσουλμανικών θεολογικών μαθημάτων διδασκομένων από Έλληνες υπηκόους θα έδινε λύση στο πρόβλημα ώστε να μην καταφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι σε γειτονικές ή άλλες μουσουλμανικές χώρες.
Εν τούτοις μία ομάδα καθηγητών του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου επέλεξε μία εθνικώς, επιστημονικώς και χριστιανικώς προβληματική πρόταση, η οποία πρέπει να εμποδισθεί και να απορριφθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Προτείνουν την ίδρυση Προγράμματος- ουσιαστικά Τμήματος- Ισλαμικών Σπουδών μέσα σε μία Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή. Η πρόταση αυτή ψηφίσθηκε από 25 επί συνόλου 73 μελών του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού της Θεολογικής Σχολής, αλλά έφτασε μέχρι τη Σύγκλητο με ττην επιμονή μιας μειοψηφίας καθηγητών. Ενώπιον της Συγκλήτου οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Τμήματος παραδέχθηκαν ότι δεν υπάρχει ικανός αριθμός Ισλαμολόγων καθηγητών και το νέο Τμήμα θα εισαγάγει Άραβες και άλλους Ισλαμολόγους από τη Μέση Ανατολή. Ως προς τη χρηματοδότηση οι υποστηρικτές του εγχειρήματος δήλωσαν ότι θα λάβουν χρήματα από το Ομάν και πιθανόν από άλλα μουσουλμανικά κράτη!
Ευρισκόμεθα ενώπιον πρωτοφανούς ισλαμοχριστιανικης τερατογενέσεως με απρόβλεπτες συνέπειες. Μία ή πολλές ισλαμικές χώρες (το Ομάν σημειωτέον ότι ψηφίζει υπέρ των Τουρκοκυπρίων στην Ισλαμική Διάσκεψη) θα επηρεάζουν με τα χρήματά τους μία Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή, θα επιβάλλουν τους καθηγητές που εκείνες θέλουν με κριτήρια μή ελεγχόμενα από την Ελλάδα και θα αναγκάσουν τους Ορθοδόξους καθηγητές της Θεολογικής Σχολής να αυτολογοκρίνονται και να μην διδάσκουν τη Δογματική της Ορθοδοξίας για να μην προκαλέσουν την αντίδραση των μουσουλμάνων φοιτητών, οι οποίοι θα παρακολουθούν ένα μίγμα ισλαμικών και χριστιανικών μαθημάτων.
Το Ισλαμικό Πρόγραμμα θα ενταχθεί στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ ενώ το συγγενές Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θελογίας αντέδρασε εντόνως. Δημιουργείται και το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να απαιτεί η Πολιτεία την αξιολόγηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων με αυστηρά και διεθνώς ανταγωνιστικά κριτήρια και από την άλλη πλευρά να κυοφορείται ένα Ισλαμικό Τμήμα χωρίς επαρκείς διδάσκοντες και χωρίς οικονομική αυτοδυναμία.
Οι εθνικές συνέπειες είναι ορατές κι επεκτείνονται σε πολλούς τομείς. Μέχρι σήμερα εκατοντάδες Ιεράρχες και Πατριάρχες Ορθοδόξων Εκκλησιών σπουδάζουν ή αποκτούν διδακτορικά από τη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης μεταφέροντας στη χώρα τους ένα πνεύμα ισχυρού φιλελληνισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο εμπερίστατος Πατριάρχης Αντιοχείας Ιωάννης Ι΄, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης που φυλακίσθηκε από τη σκοπιανή κυβέρνηση και άλλοι. Τώρα οι άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες έστειλαν μηνύματα ότι θα παύσουν να αποστέλλουν στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης τα στελέχη τους, διότι ενοχλούνται από την ανάμιξη Ορθοδοξίας και Ισλάμ. Μην ξεχνούμε ότι οι Ορθόδοξοι του Πατριαρχείου Αντιοχείας σφάζονται από Ισλαμιστές, οι Σέρβοι βλέπουν τα μοναστήρια του Κοσσυφοπεδίου γκρεμισμένα από φανατικούς Αλβανούς Μουσουλμάνους κλπ. Το Ισλαμικό Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα αποστερήσει τη χώρα μας από πολλούς και πολύτιμους πρεσβευτές του Ελληνισμού. Οι απανταχού Ορθόδοξοι θα στραφούν στις Θεολογικές Σχολές της Ρωσίας.
Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ζημιωθεί από το Ισλαμικό Πρόγραμμα του Τμήματος Θεολογίας. Οι Τούρκοι θα σβήσουν κάθε ελπίδα για τη Χάλκη λέγοντας: Αφού μία Ορθόδοξη Σχολή εκπαιδεύει μουσουλμάνους, τότε και μία Ισλαμική Σχολή θα εκπαιδεύει Ορθοδόξους κληρικούς! Η Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου θα καταντήσει τμήμα μιας Ισλαμικής Θεολογικής Σχολής. Τα έχουν σκεφθεί όλα αυτά οι οπαδοί του Προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών;
Άρθρο μου στην εφημερίδα Δημοκρατία, Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014