ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Η ΝΔ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Η ΝΔ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ Η ΝΔ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 150 150 Kωνσταντίνος Χολέβας

Μιλήσατε πρόσφατα σε εκδήλωση της Θρακικής Εστίας Θεσσαλονίκης. Τα θέματα της μειονότητας μπήκαν στην προεκλογική συζήτηση με αφορμή την υποψηφιότητα Σαμπιχά. Τι πρέπει να προσεχθεί στη Θράκη;
Είμαι αισιόδοξος για τη Θράκη, επειδή πιστεύω στο δυναμισμό των Θρακιωτών. Δεν συμφωνώ με τις φωνές που λένε ότι χάνουμε τη Θράκη. Η πλειοψηφία των μουσουλμάνων συμπολιτών μας είναι νομοταγείς και εργατικοί Έλληνες και πρέπει να γίνονται σεβαστά όλα τα δικαιώματά τους. Λίγοι ακραίοι προσπαθούν να υλοποιήσουν το όραμα του Νταβούτογλου για μετατροπή της Θράκης σε Βόρεια Κύπρο. Δεν θα το επιτύχουν. Η πολιτεία μας οφείλει να προειδοποιήσει το τουρκικό προξενείο να μην υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και επίσης οφείλει να στηρίξει με αναπτυξιακά έργα τη Θράκη. Η μελλοντική διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου θα βοηθήσει πρακτικά στη θωράκιση και αναβάθμιση της περιοχής.

Με τις ΑΟΖ, στην ανακήρυξη των οποίων έχει αναφερθεί ο κ. Σαμαράς, τι θα γίνει; Πότε και ποιες θα ανακηρυχθούν;
Η εκμετάλλευση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης είναι δικαίωμα προβλεπόμενο από το διεθνές δίκαιο της θαλάσσης, το οποίο αρνείται να δεχτεί η Τουρκία. Πιστεύω ότι η βούληση του Αντώνη Σαμαρά είναι να γίνει πρώτα η ανακήρυξη, που αποτελεί μονομερή πράξη κάθε κράτους. Στη συνέχεια θα γίνουν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση με τους γείτονες. Με την Κύπρο και την Ιταλία δεν θα έχουμε προβλήματα, με την Αλβανία και την Αίγυπτο θα βρεθεί τρόπος κατανόησης, πιο δύσκολα με τη Λιβύη, αλλά το πρόβλημα θα είναι η άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί το Καστελόριζο ως σημείο εκκίνησης της ελληνικής ΑΟΖ. Αν πάντως αρχίσουμε την οριοθέτηση από τους πιο συνεργάσιμους γείτονες, είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία θα βρεθεί απομονωμένη υπό την πίεση και των ευρωπαίων εταίρων μας.

Στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βλέπετε πως μπορεί να υπάρξει εξέλιξη και υπό ποιες προϋποθέσεις; Η καθυστέρηση εμπεδώνει στους γείτονες τον όρο “Μακεδονία” στη διεθνή χρήση και πρακτική.
Στο ζήτημα των Σκοπίων δεν συμφωνώ με όσους βιάζονται να το κλείσουμε. Κάθε λάθος κίνηση αντί για κλείσιμο θα σημάνει άνοιγμα πληγών. Αν δεχτούμε έναν σύνθετο όρο με γεωγραφικό προσδιορισμό έπειτα από λίγους μήνες τα Σκόπια θα πάρουν μία απόφαση στη Βουλή τους και θα απορρίψουν αυτόν τον προσδιορισμό κρατώντας μόνον τον όρο Μακεδονία. Εμείς θα τους έχουμε ανοίξει την πόρτα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τότε ουδείς μπορεί να παρέμβει να τους τιμωρήσει. Θυμίζω ότι οι Άγγλοι μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δημιούργησαν μία χώρα με το όνομα Υπεριορδανία, αλλά έπειτα από έναν χρόνο το κοινοβούλιο της χώρας αυτής άλλαξε το όνομα σε Ιορδανία. Άλλωστε τα Σκόπια είναι πολυεθνικό κράτος με εκρηκτικούς ρυθμούς γεννητικότητας των Αλβανών και με σημαντικό ποσοστό Βουλγάρων, Ελλήνων, Σέρβων κ.λπ. Αν λοιπόν η ΠΓΔΜ έχει διαλυτικές τάσεις, γιατί να παραχωρήσουμε όνομα και ιστορία σε ένα κράτος που πιθανόν μεθαύριο να μην υπάρχει;

Πώς σχολιάζετε τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη στάση της Ε.Ε.;
Η περίπτωση της Ουκρανίας χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ορθώς πράττει και τάσσεται υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και εναντίον της αλλαγής συνόρων. Όμως έχει ήδη αποδεχθεί την απόσχιση του Κοσόβου από τη Σερβία και οι Ρώσοι διαμαρτύρονται για δύο μέτρα και δύο σταθμά. Πρέπει να γίνει αποδεκτή μία ευρεία αυτονομία των ρωσόφωνων περιοχών εντός Ουκρανίας και να μην παραβλέπονται τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή. Ως Έλληνες επιπλέον ενδιαφερόμαστε για την ασφάλεια και την ευημερία των χιλιάδων ομοεθνών μας, που ζουν και διαπρέπουν στην Ουκρανία.

Ποιος είναι ο στόχος της ΝΔ στις ευρωεκλογές; Είναι διακύβευμα τα εσωτερικά θέματα και ειδικά η οικονομία, είναι δημοψήφισμα για την κυβέρνηση;
Στις ευρωεκλογές προβλέπω ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο κόμμα. Ο Αντώνης Σαμαράς οδηγεί τη χώρα στην έξοδο από την κρίση με βήματα σταθερά και ήδη βλέπουμε ότι βγήκαμε στις αγορές και πως οι εξαγωγές μας είναι περισσότερες από τις εισαγωγές. Οι έλληνες πολίτες εκτιμούν τα βήματα αυτά και γνωρίζουν ότι μόνον με ενισχυμένη τη Νέα Δημοκρατία θα έχουμε πειστικό λόγο στην Ευρώπη και στα διεθνή βήματα. Στο δίλημμα σταθερότητα ή αστάθεια καλούμαστε όλοι να απαντήσουμε “ναι” στη σταθερότητα και να ενισχύσουμε τον πρωθυπουργό.

Τι πρέπει να αλλάξει στη λειτουργία της Ε.Ε.;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιτύχει πολλά. Είναι χώρος ειρήνης, δημοκρατίας, σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και περιλαμβάνει 28 χώρες, οι οποίες έχουν όλες καταργήσει τη θανατική ποινή. Το ευρωκοινοβούλιο είναι το μεγαλύτερο αιρετό όργανο στην υφήλιο, διότι τα μέλη του εκλέγονται από 500.000.000 πολίτες. Θεωρώ ότι η Ένωση πρέπει να έλθει πιο κοντά στον πολίτη και να καλύψει το λεγόμενο δημοκρατικό έλλειμμα. Επίσης κρίνω απαραίτητο να ξαναθυμηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση το όραμα των ιδρυτών της για έναν χώρο πραγματικής αλληλεγγύης με αναφορά στις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Την Αρχαία Ελλάδα, το ρωμαϊκό δίκαιο και τη χριστιανική πίστη. Η ορθοδοξία και η οικουμενικότητα του ελληνικού πνεύματος μπορούν να αναζωογονήσουν την Ευρώπη, που αναζητεί αξίες και πρότυπα. Ο δικός μου αγώνας έχει ως επίκεντρο την προβολή της ορθοδοξίας, της γλώσσας μας και της ιστορίας μας μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια. Και επειδή γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, δεσμεύομαι ότι θα θυμίζω πάντα στους άλλους Ευρωπαίους το ρόλο της Θεσσαλονίκης στον εκχριστιανισμό της Ευρώπης με την προσωπική παρουσία εδώ του Αποστόλου Παύλου και με την ιεραποστολή των θεσσαλονικέων αδελφών Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Πλάκα, Μακεδονία της Κυριακής (18 Μαΐου 2014)

Κωνσταντίνος Χολέβας