Κακώς πανηγυρίζει το Υπουργείο Παιδείας για την δήθεν επιτυχή έναρξη του Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης. Το Τμήμα αυτό, η «Εισαγωγική Κατεύθυνση Μουσουλμανικών Σπουδών», σχεδιάσθηκε για να εκπαιδεύει υποψηφίους θρησκευτικούς λειτουργούς και δασκάλους για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Όμως από τους 26 εισαχθέντες μέσω των Πανελληνίων Εξετάσεων μόνο ένας είναι Mουσουλμάνος της Θράκης! Άρα το Τμήμα απέτυχε να προσελκύσει αυτούς για τους οποίους δημιουργήθηκε!
Θυμίζω τα προηγηθέντα. Από το 1968 έως το 2010 λειτουργούσε με ικανοποιητικά αποτελέσματα η Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (Ε.Π.Α.Θ.) τριετούς φοιτήσεως. Εκπαίδευσε Μουσουλμάνους δασκάλους και στελέχη για τα τζαμιά και τα θρησκευτικά καθιδρύματα της μειονότητας. Η κυβέρνηση Γιώργου Α. Παπανδρέου έκλεισε την ΕΠΑΘ με διάφορες δικαιολογίες. Θα μπορούσαν κάλλιστα να την μετατρέψουν σε Σχολή τετραετούς φοιτήσεως και να την εντάξουν σε ένα Πανεπιστήμιο όπως απαιτεί πλέον ο νόμος.
Κάποιοι πρότειναν την αναπλήρωση του κενού με την ίδρυση ενός Τμήματος Ισλαμικών Σπουδών μέσα στο Τμήμα Ορθοδόξου Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας υπό τον κ. Φίλη προώθησε με ενθουσιασμό αυτό το σχέδιο. Και συνέβη το αναμενόμενο: Η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης αδιαφόρησε για το νέο Τμήμα και δεν έστειλε τα παιδιά της να εκπαιδευθούν ως υποψήφιοι ιμάμηδες και δάσκαλοι. Και αν ακόμη βρεθεί κίνητρο για να εισαχθούν μερικοί Μουσουλμάνοι, είναι βέβαιο ότι δεν θα γίνουν αποδεκτοί από την κοινότητά τους, διότι θα έχουν πτυχίο από μία Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή.
Είναι οφθαλμοφανές σφάλμα η ένταξη ενός τέτοιου Τμήματος στη Θεολογική Σχολή. Ούτε οι Χριστιανοί ούτε οι Μουσουλμάνοι αισθάνονται ευτυχείς με αυτή την εξέλιξη. Ήδη ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος και το Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις. Και μην μας πουν οι υπεύθυνοι ότι το Τμήμα σχεδιάσθηκε για να μαθαίνουν οι Χριστιανοί περί Ισλάμ. Η πρόβλεψη για υποχρεωτική διδασκαλία της Νέας Ελληνικής σε 4 εξάμηνα δείχνει σαφώς ότι το Τμήμα σχεδιάσθηκε για στελέχη της μειονότητας, που ίσως έχουν δυσκολίες στη χρήση της ελληνικής.
Οι υποστηρικτές του Τμήματος ας αναρωτηθούν: Γιατί η μειονότητα επί 42 έτη εμπιστευόταν την ΕΠΑΘ και τώρα δεν εμπιστεύεται το νέο Τμήμα; Προφανώς λόγω της εντάξεώς του στη Θεολογική Σχολή. Ας ληφθούν, λοιπόν, το συντομότερο οι απαραίτητες αποφάσεις και ας μεταφερθούν οι Ισλαμικές Σπουδές σε μια άλλη Σχολή, πχ. Φιλοσοφική ή Επιστημών της Αγωγής, με πλήρη απεξάρτηση από τη Θεολογική Σχολή.
Ουσιαστικά προτείνω να δημιουργηθεί μία νέα ΕΠΑΘ υψηλοτέρου επιπέδου για να εκπαιδεύονται οι Μουσουλμάνοι συμπολίτες μας και να μην στρέφονται προς τα ΑΕΙ της Τουρκίας ή άλλων χωρών.
Άρθρο στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, 4 Σεπτεμβρίου 2016